Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Raisz

(ez most inkább hír mint vélemény) Raisz Csaba és Szilárd holttestét találták meg a rendőrök március elején a Dunaszerdahelyhez közeli Csótfán, egy droglabor mellett – erősítette meg mai sajtótájékoztatóján Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitány. A gyilkossággal Sátor Lajost gyanúsítja a rendőrség, akinek Spišiak szerint a drogügylethez is köze lehetett.

A Pápay Tibor vezette szervezett bűnözői csoportot 1999. március 25-én irtották ki Dunaszerdahelyen, a Fontána étterem emeletén. Európa eddigi legnagyobb maffialeszámolását három személy követte el, egy a földszinten levő vendégeket tartotta sakkban, kettő pedig az emeleten 113, gépkarabélyból leadott lövéssel lelőtt tíz bandatagot. Kilencen a helyszínen életüket vesztették, egy a kórházban halt meg.

A gyilkosokat eddig ne fogták el, az ügyben nem született semmilyen jogerős ítélet.

A rendőrség a gyilkosság megrendelésével Sátor Lajost, az elkövetésében való bűnrészességgel pedig a Raisz fivéreket, és – a 2005. május 19-én autóbalesetben elhunyt – Szamaránszky Árpádot gyanúsította. A Raisz-fivérek 2005-ben szabadultak a vizsgálati fogságból. 2008. szeptember 17-én a két testvér eltűnt. Utoljára a Sátorhoz közeli N. Zsolttal találkoztak, azóta nem látták őket.

Jaroslav Spišiak ma bejelentette, a rendőrség szétvert egy 11 tagú bűnözői csoportot, melynek tagjai kapcsolatban álltak Sátor Lajossal, és a bűncselekményekből származó pénzt a szökésben levő bandavezérnek adták le. Hét személyt Szlovákiában, hármat külföldön - Magyarországon - vettek őrizetbe. Köztük van B. Károly is, akit a rendőrség Sátor jobbkezének tart. Na vajon ez ki lehet? Spišiak a mo.-i szervezett bűnözés egyik legjelentősebb alakjának nevezte őt. A mo.-i kollégáknak a magyar rendőrség nem akar semmit mondani. B. egy lakásban rejtőzködött, ahonnan csak akkor jött ki, amikor el kellett intézni valamit Sátor Lajos részére.

Sátor alárendeltjeivel cédulákra írt üzenetek útján kommunikált. Ezek egy részét megtalálták az egyik Magyarországon letartóztatott férfinál.
A Raisz fivérek tetemét a közigazgatásilag Dunaszerdahelyhez tartózó Csótfán találták meg. Egyiküket egy, másikukat három mellkasi lövéssel ölték meg. Csótfán a rendőrség egy fél éve működő droglabort számolt fel. A lefoglalt marihuána piaci értéke 240 ezer euróra tehető. A rendőrség szerint az ültetvényt is Sátor működtette, és összesen 900 ezer eurós haszonra tehetett szert belőle.

1 Tovább

Karol Mello nem csak a szlovákoké

Amikor tegnap T.-nek lelkendezve újságoltam, hogy elfogták Karol Mellót (Anthony de Mellónak nem rokona), azt kérdezte, ki az a Karol Mello? Aki nem tudja a kérdésre a választ, nem kell tovább olvasnia.

Mikulás Černákról írtuk korábban, hogy a hazai magyar sajtó adós maradt magyar vonatkozású ügyeinek taglalásával, így a magyarok nagy többsége számára életfogytiglanja nem sokat jelentett. Karol Mellóval, a dunahidasi kettős gyilkosság - állítólagos - megrendelőjével is így van.

És bár Mello elfogását ünnepelte a szlovák sajtó, ne adjuk teljesen nekik, Karol Mello a magyaroké is. A 2002-ben teljesen standard közlekedési balesetben elhunyt testvérével, Ivan Mellóval, a Vágból 2006-ban kifogott Karol “Karcsi” Szatmárival, és Ján “Tichá smrť “ Šovčíkkal egyetemben Karol Mello szerelte össze Černák garázsában azt az autóbombát, mely 1997. május 20-án megölte a királyhelmeci főnököt, Tóth Gyulát.

0 Tovább

Miki ennél jobbat érdemelt volna

Egy korábbi posztban jeleztük, olvassuk Gustáv Murín legújabb könyvét, a Főnökök főnöke: Mikuláš Černák címűt. Időközben a könyv végére értünk, csak egyéb dolgaink miatt nem volt idő a reflexióra. Azt nem mondhatjuk, hogy érdektelen olvasmány Gustáv Murín könyve. Akit érdekel a hazai szervezett bűnözés, és eddig nem nagyon foglalkozott vele, mindenképp olvassa el a könyvet. Aki viszont otthon van a témában, gyűjti a Mikiről szóló cikkeket, netán még a tárgyalásokra is eljár, annak a könyv semmi újat nem mond. Murín úr nagyon becsületes, alapos szerkesztő. Ha nem tudnám, hogy van Newton Archív is a világon, akkor azt mondanám, hogy hosszú hetek-hónapok könyvtárazásával gyűjtötte az anyagot. Valójában azonban elég beírni a Newtonba, hogy Mikuláš Černák, exportálni a cikkeket, szabadidőnkben elolvasni, majd kronológiai sorrendben egybeszerkeszteni. Persze, nem mondom, hogy ez kis munka, hisz bármelyikünk megtehette volna a Newton több ezer előfizetője közül, mégis csak ő tette meg. Ezért jár neki az elismerés - mert mégis csak jobb szerkesztett, egy darabban levő, polcról bármikor leemelhető eszközből tájékozódni a témáról, mint sok-sok laptopba mentett cikkből -, másért nem.

0 Tovább

Felmentették Jozef Roháčot

Na, hát ez is bekövetkezett. Jozef Roháčot ma felmentette egy magyarországi bíróság. Igaz, csak az emberölés vádja alól, két évet viszont le kellene ülnie robbanóanyaggal való visszaélés miatt. Mivel azonban ezt már az előzetesben megtette, a mai tárgyalást követően szabadlábra helyezték. A Roháč-ügy egy nagy ügy, már könyvet is írt róla az egyébként külös Martin Mózer, méltatlan lenne egy pársoros poszttal elintézni. De az biztos, hogy ma este sokan nagyon nyugtalanul fognak aludni. Gondoljunk csak bele, azok közül, akik - állítólag - ott voltak a Remiáš-gyilkosságnál, már csak ő él...

0 Tovább

A gyilkos, aki ott sem volt?

Nemrégiben módomban állt megnézni Petr Jákl Kajínek című filmjét. A film honlapja itt.  Foglalkozásomból és hobbimból kifolyólag tudtam előtte is, ki Jiří Kajínek,  de aki nem tudja - pl. T. sem tudta -, annak is élvezhető a film, szimpla akciófilmként. Csehországban eddig több mint 600 ezren látták. Tanult kollégám, Tallósi Béla írása a filmről itt, itt és itt.

Jobbat nem tudnánk róla írni, ezért meg sem próbáljuk. Nyilván a real Rózsa Alexander sem olyan volt, mint Oszter Sándor Szinetár Miklós  eposzában, a Sobri című betyárfilm vívódó Szarvas Attilája valszeg nem olyan, mint az egykori rablóvezér, a Kajínek sem dokumentumfilm, hanem vállaltan játékfilm, így hiba volna rajta az Mf Dnes számtalan, a témában született cikkének egzaktságát számon kérni rajta.  (SPOILER ALERT) Ami nem tiszta a végére sem, hogy Kajínek lőtt-e, vagy sem. A stáblista után az ember eldobja a nachosos tálcát és a kóláspoharat, de Konsztantyin Lavronyenko mintha továbbra is nézné a tarkónkat. Az igazi Kajínek pedig a mírovi börtönben ül (ahol hajdan Esterházy János is meghalt).

0 Tovább

tg-ltatsthtetet-06-02

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek