A Legfelsőbb Bíróság furcsa intézmény. A Černák-tanú Marián Karcel meggyilkolásáért Branislav Adamčo 24 éves büntetését 15 évre mérsékelte, eljárási hibák miatt. Karcel 28 golyót kapott. A Legfelsőbb Bíróság - pedig akkor még nem is Štefan Harabin vezette - ennek ellenére nem találta indokoltnak a rendkívüli büntetés kiszabását.

Hétfőn, úgy látszik, Harabin szabadságon volt, mert a testület megerősítette Branislav Adamčo életfogytiglani szabadságvesztését. De ezt még nem a dunahidasi kettős gyilkosság miatt szabták ki. A 2004 decemberében elkövetett kettős gyilkosság ügyében 2009 februárjában még vádat sem emeltek ellene, ellenük.

A 2009-es ítélet bűnszervezet létrehozása, gyilkosság, lopás, testi sértés, zsarolás, nyomásgyakorlás, rongálás, közveszélyokozás, tiltott fegyvertartás és korrupció miatt született, halmazati büntetésként. 12 személyt összesen 17 vádpontban találtak bűnösnek.

A dunahidasi gyilkosság ügye még folyamatban van, emellett emberkereskedelemmel is vádolják. Azt hiszem, az Adamčo-fiú - neki nincs beceneve, mint mondjuk Kromkának vagy Roháčnak - olyan formátumú egyénisége a hazai szervezett bűnözésnek, hogy a közeljövőben megérdemelne egy önálló posztot.